fbpx

Nemokamas pristatymas nuo 100€

Liūdesys vasarą

Vasara dažnai asocijuojasi su džiaugsmu, laisve ir lengvumo jausmu. Juk čiulba paukščiai, šviečia saulė, visi džiaugiasi nuostabiu laiku lauke. Tačiau ne visi būna laimingi, tad kyla klausimas, kodėl gi ištinka liūdesys vasarą?

Kodėl kartais vasarą būna liūdna?

Liūdesys vasarą gali aplankyti dėl skirtingų priežasčių:

  • Įprasto režimo pokyčiai. Vasara dažnai keičia mūsų kasdienybę ir ritmą, o tai gali sukelti stresą ir diskomfortą. Sutrikęs įprastas gyvenimo ritmas gali turėti įtakos emocinei būsenai.
  • Socialinis spaudimas. Yra priimta, kad vasarą visi turėtų mėgautis atostogomis, daugiau laiko leisti lauke ir būti laimingais. Jei žmogus nesijaučia taip, kaip „turėtų“, tai gali sukelti liūdesį ir vienišumo jausmą.
  • Emocijų neigimas. Bandymai neigti ar blokuoti emocijas veda į atsiskyrimą nuo savęs, o tai padidina liūdesio jausmą, pradedame nesuprasti savo poreikių. Ronald D. Siegel knygoje „Sąmoningumo ugdymas“ rašo, kad liūdesys ne tik padeda atpažinti džiaugsmą – jis leidžia jį pajusti. Kai bandome ištrinti vieną emocinės patirties dalį, nutinka keistas dalykas – nuslopiname ir kitą. Vengdami liūdesio, užkertame kelią į džiaugsmą ir susidomėjimą. Pasirodo, galime gauti tik viską kartu – gerąsias ir blogąsias gyvenimo patirtis arba išvis nieko.
  • Nostalgija. Vasara gali būti siejama su prisiminimais apie vaikystę ar praėjusias vasaros atostogas, o tai sukelia nostalgijos jausmą ir liūdesį dėl praeities.
  • Fizinės priežastys. Karštis ir ilgalaikis buvimas saulėje gali sukelti fizinį diskomfortą ir nuovargį, o tai turi įtakos nuotaikai bei emocinei savijautai. Taip pat alergijų paūmėjimas arba atsiradimas sukelia nemalonų jausmą, kuris gali veikti nuotaiką.
  • Nepasitenkinimas savo kūnu. Nemažai žmonių, ypač merginos bei moterys, prieš vasaros sezoną nerimauja ir stengiasi sutvarkyti savo kūną, smarkiai apribojant tam tikrų maisto produktų vartojimą ir varginant save sunkiomis treniruotėmis. O jeigu dar nepavyko pasiekti norimo rezultato, auga nepasitenkinimas, kyla panika vien pagalvojus apie atvirus drabužius. Tada gali būti jaučiama depresija, be to, ši būsena lydi visą vasaros laikotarpį.
  • Sezoninis afektinis sutrikimas (anglų kalba trumpinama SAD, o žodis „sad“ reiškia liūdesys). Tai yra sezoninė depresija. Nors dažnai ji siejama su žiema, tačiau gali pasireikšti ir vasarą. Vasaros depresijos simptomai pasireiškia nemiga, nerimu, susijaudinimu ir sumažėjusiu apetitu.

Akivaizdu, kad liūdėti vasarą yra visiškai normalu, juk priežasčių tiek daug. Liūdesys gali pasireikšti įvairiai.

Mano mintys – mano nuotaika

Tai kaip interpretuojame įvykius, turi įtakos mūsų emocinei reakcijai, kuri sukelia ir kūno reakciją. Vasaros pradžia kai kuriems yra ta pati pasikartojanti situacija, kuri paleidžia nelinksmą minčių srautą. Pamatęs, išgirdęs ar įsivaizdavęs ką nors, kas primena vasarą, žmogus pradeda galvoti apie artėjančius sunkumus: „Ateina atostogos, turiu linksmai ir turiningai leisti laiką, turiu džiaugtis ir būti laimingas. Man taip nebūna, vėl jausiuosi prislėgtas.“ Kai kuriems net socialiniai tinklai gali išprovokuoti depresiją. Matydami nuotraukas, kuriose matome puikios fizinės formos draugų linksmas šypsenas, pradedame lyginti: „Kas nors vasarą praleidžia kaip žmogus, o aš prakaitą lieju mieste, jokių linksmybių, jokios figūros – nieko nepasiekiau, esu nevykėlis.“ Nusivylimą gali padidinti ir nepasitenkinimas savo kūnu. Na, o bloga savijauta automatiškai pereina į neviltį.

Darbas su savimi

Neretai liūdesį išprovokuoja ne metų laikas, stresą sukeliantys įvykiai ar nesėkmės. Priežastis – kaip mes juos vertiname ir konceptualizuojame. Ir vasara, ir žiema, ir diena, ir naktis, ir karštis, ir blogas oras yra neišvengiami. Deja, stresą keliančių įvykių skaičiaus negalime sumažinti iki nulio: pasaulis yra toks, koks yra. Bet mes galime dirbti su savo mintimis. Mūsų sąmonėje slypi giliai įsišakniję įsitikinimai – tai tam tikros klaidingos išvados, jog kas nors su mumis negerai. „Aš esu silpnas arba pažeidžiamas, aš turiu trūkumų arba niekam manęs nereikia“. Kiekvienas žmogus turi panašių įsitikinimų ir skirtingą jų išraišką. Depresijos metu jie suaktyvėja, tarsi iš dugno išplaukia į sąmonės paviršių ir žmogus pradeda tikėti savo absoliučia tiesa. Bandydami padėti sau susidoroti su vasaros depresija, vieni bando prasiblaškyti, iš anksto suplanuoja kiekvieną sekundę arba tiesiog pabėga nuo vasaros. Pavyzdžiui, išvyksta į Šiaurės ašigalį. Tiesa, tai laikinos priemonės, kurios nepašalina pačios priežasties, juk nuo ​​savęs pabėgti neįmanoma, o su giliausiais įsitikinimais reikia kovoti tinkamomis priemonėmis.

Išlaisvinkite save nuo idealių idėjų apie vasarą

Vienas vasaros trūkumų yra tas, kad kai kuriems ji susijusi su vaikystės prisiminimais. Įprastai jie daug geresni nei suaugusiųjų realybė. Net jei neturite šiltų vasaros prisiminimų, gali būti sunku pabėgti nuo klišių, kaip turėtų atrodyti vasara: paplūdimiai, maudynės, vakarėliai, šventės, fejerverkai ir pan. Kurkite savo vasarą, gyvenkite savo tempu, nekopijuokite kitų gyvenimo.

Kas dar?

  • Vėsinkitės

Įvairūs tyrimai aukštą temperatūrą sieja su prislėgta ir nerimastinga nuotaika. Nors šio reiškinio priežastys dar nėra aiškios, tikėtina, kad šilumos netoleravimas atsiranda dėl organizmo nesugebėjimo palaikyti homeostazės. Gali padėti šaltas dušas, maudymasis vėsiame vandenyje.

  • Apsvarstykite galimybę būti veikiami mažiau šviesos

Nors saulės spindulių ir šviesos terapija dažnai taikoma depresijos simptomams palengvinti, šviesa gali turėti priešingą poveikį. Jei žinote, kad esate jautrus šviesai, dėvėkite tamsius akinius, naudokite tamsias užuolaidas.

  • Neizoliuokite savęs nuo visuomenės

Socialiniai kontaktai svarbūs psichinei sveikatai. Vis dėlto vasara gali būti ypač alinanti, kai susiduriama su vienatve ar izoliacija. Prisiminkite tuos įkyrius vasaros lūkesčius, kurie pabrėžia socialinį ryšį: vasaros romanus, iškylas ir vakarėlius. Kartais tereikia imtis iniciatyvos ir pasijusite geriau. Pasikalbėkite su draugais, ypač tada, kai prastai jaučiatės. Jei neturite kompanijos, eikite į renginius, pasivaikščiokite, savanoriaukite, apsilankykite viešose vietose.

  • Supraskite, kad jums reikia pagalbos

Žmogui gali būti sunku suvokti, kad laikas ieškoti pagalbos. Jei manote, kad jausitės geriau, kai pabūsite su draugais ar išeisite pasivaikščioti, bet negalite prisiversti to padaryti, galbūt laikas pasikalbėti su specialistu.

Ir dar…

Jei vasara vargina ir visai neteikia džiaugsmo, svarbu pastebėti ribą tarp blogos nuotaikos ir depresinės būsenos. Štai keli paprasti būdai padėti sau:

  • Sudarykite veiksmų planą. Aplankyti seniai norėtas vietas, prisiminti arba atrasti pomėgį, išmokti ko nors naujo. Susipažinkite su sąmoningumo praktikomis.
  • Svarbu miego ir poilsio režimas. Stenkitės ir vasarą jo laikytis. Juk nepakankamas miego kiekis yra žingsnis link prastos savijautos.
  • Stenkitės skirti laiko fiziniams pratimams, kuriuos galite atlikti. Karšta vasara nėra priežastis atsisakyti fizinio aktyvumo. Svarbiausia pasirinkti vėsiausią dienos laiką.
  • Stenkitės sveikai maitintis. Valgykite daugiau šviežių daržovių, vaisių, uogų. Nealinkite savęs dietomis, mėgaukitės maistu.
  • Neapkraukite savęs įsipareigojimais. Jei nenorite, pavyzdžiui, giminaičiams rengti tradicinės kasmetinės vasaros šventės, tai ir neturėtumėte to daryti. Neperkraukite savęs tuo, ko jums šiuo metu nereikia ir tuo, ko galbūt nepajėgsite sutvarkyti. Mylėkite save bei stenkitės daugiau ilsėtis.

Atminkite – tai jūsų vasara. Kokia ji bus, priklauso tik nuo jūsų.

Straipsnį parengė psichologė Marina Guptor

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *